Pàgines

3/03/2015

RESSENYA


OFF THE RECORD
Xavier Gual
Llibres del Delicte



Al setembre del passat any, vaig llegir el llibre Off the record i en vaig gaudir molt. He revisat la ressenya que vaig penjar a la pàgina pública del Fb i he volgut compartir-la amb tots vosaltres per aquí: 




Avui, he tingut el plaer d’acabar la novel·la Off the record de Xavier Gual. I dic el plaer, perquè per una sèrie de circumstàncies que no vénen al cas, m’havia vist obligada a interrompre la seva lectura, quan precisament n'estava més encuriosida.


Off the record no és només un llibre amb una trama previsible “periodista-descobreix-uns-indicis-de-corrupció-i-s’involucra-fins-a-resoldre-el-cas”,  sinó que darrere d’aquesta trama (espionatges, polítics corruptes, prostíbuls, tortures sàdiques i persecucions en cotxe) hi ha una crítica social profunda. Mentre el fil conductor ens manté actiu amb les seves intrigues, l’autor va endinsant-se en el personatge principal: la jove periodista Anabel, qui se les haurà de veure amb tothom i a qui, des del principi, adorarem.
El que més m’ha sorprès i, en aquest cas, també m’ha agradat d’aquest llibre és que no només denúncia els interessos corruptes d'acord amb els quals actua l’administració local —de retruc: els mitjans de comunicació que exploten els seus assalariats, empresaris de constructores mafiosos i altres negocis— sinó com afecta l’existència d’aquests a la vida quotidiana de qualsevol ciutadà. Des de l’angoixa que comporta conciliar la vida laboral amb la familiar, fins a la decisió de la dona de ser mare sense haver de sacrificar la seva carrera; però també, com la corrupció afecta a tota la nostra societat. Per experiència n’he vist, plans parcials, aprovats a dit per construir, sense tenir en compte l’impacte ambiental i la vida de les persones (a les quals afectaven aquestes decisions, anomenades en argot immobiliari “cucs”), àtics que es convertien en dúplex després d’inspeccions, graelles de preus de tot un edifici inflats per a les taxacions, etc. Crec que mai deixaran de publicar-se novel·les sobre el tema immobiliari perquè durant anys ha estat la nostra base econòmica en un país ple de grues i en  què professionals i no professionals, per desgràcia, ens hem vist implicats. De la mateixa manera, crec del tot necessària la crítica a la pràctica de la professió del periodisme, que en l’actualitat sembla que quan van estudiar la carrera, el dia que ensenyaven el Codi Deontològic, més d’un era al campus fent una cervesa.


Xavier Gual execel·leix en fer aquesta crítica.
És fruit de la casualitat que els dos sectors professionals en què hi he treballat, la construcció i l’educació, apareguin en la trama d’aquest llibre, però no per això deixaré de ser objectiva. N'he gaudit molt i es nota quan un autor cura al màxim la seva obra: des dels capítols —anomenats com seccions d’un diari, àudios i fins i tot un article— fins als canvis de veu narrativa, epígrafs oportuns, introducció d’una llegenda japonesa i reflexions interessants sobre el sentit del progrés d’un poble:

“No s’ha preguntat mai per què tota aquesta xusma ens obliga a progressar? Doncs perquè és el seu negoci, no pas la nostra necessitat".

Del tot reveladora la darrera pàgina, la 260. No tot és el que sembla… L'haureu de llegir!