12/07/2017

Taxi, de Carlos Zanón

364 pàgines


Taxi és la història de Sandino i també la d’una Barcelona que li és estranya. Sandino condueix un taxi i es deixa conduir per ell i per les històries de vida que entren i surten i l’impregnen de raons, de bogeria o simplement d’anhels.
Sandino està en aquesta ciutat, plena de zombies, esquinçada en dues. Sandino hi està però no hi és. No hi ha manera que hi sigui si no és de pas, com fer veure que.
I en aquest text en què l’atzar i la retrotopia, tots dos en un, són un personatge més, Sandino supura melangia i esquitxa sinceritat mentre amaga pors antigues. Creu que ho sap tot de la Barcelona, tant si sona com si no sona; la bossa, aquella, sembla que paga el testimoni discret d’un taxista, addicte a la cerca, al plaer fugaç de retrobar una joventut passada. Per no ser no és ni tan sols hedonista, és esclau de les seves ocurrències recurrents, una rere l’altra, stop, stop, stop: que es coneix.
Lleialtat contra fidelitat, vet aquí la cara i la creu de la moneda que llança cada matinada i sempre surt cara. Sandino és Taxi i el taxi és ell, una extensió del seu cos amb banda sonora. Un taxi que gira, retruny i s’atura, com un triple elapé remasteritzat en què encara se sent l’agulla. Pareces un disco rayado; ara per una expressió així em diuen carca.




Taxi és una mirada fugaç de titulars, ràfegues, flash!, flash!, d’una fotografia antiga, presa a temps per ser recordada en un present que la colori de rosa pastís, de globus de piscina, de guiris blanquets i de fills de segona ocasió. Taxi és sexe, droga i rock'n'roll. Sandino és..., no ho sap. Vol ser. Qualsevol temps passat és millor: no és cert, però ja l’hi està bé. Perquè l’enyora. Enyora la seva capacitat d’enamorar-se, fins i tot de si mateix. Deixar-se d’odiar. Sandino és l’antiheroi errant, el que s’autocensura, el que no sap reconèixer que al temps no hi ha qui l’aturi, que s’escola. Sura entre els seus pensaments una fatalitat determinista, tots els clients són diferents: però tots seran el mateix. Sandino amunt i avall, insomne com a càstig. Perquè el món fa mal, perquè vol passar de llarg i no vol estar-s’hi mentre ell persisteix en un somni malaguanyat. Els records trepanen i s’alleugereixen entre sexe, alcohol, droga i alguna mentida més. Un proustià depurat, un donut sucat en bombolles de Fanta. I de vegades, ressetejar-te és bo, permet començar a destrossar-te de nou. Taxi és brillant: “porque al ser hijos de la gleba, prácticos, esenciales, medulares, les falta poesía”.  Taxi és poesia fosca. Taxi és Zanón.