3/13/2015

Un cop de mà!

Un cop de mà. Va de gramàtica!


CONCORDANÇA DEL VERB AMB UN SUBJECTE COL·LECTIU

Quantes vegades escrivint, dubtem i pensem: Ostres, el subjecte és singular però es refereix a més d’una persona. Com escric el verb? En singular o en plural?


Aquí us deixo quatre aclariments que us resoldran aquest problema i que  en van sortir publicats a la revista número 15 del Consorci per a la Normalització Lingüística:


  • Quan hi ha més d’un subjecte, cal fer la concordança en plural. Per exemple: El regidor i el secretari seran ratificats avui.


  • Amb l’expressió un dels (+ nom) que, recomanem el verb en plural. Per exemple: És un dels tècnics que treballen a l’ajuntament.


  • Amb noms col·lectius, el verb sol anar en singular. Per exemple: La majoria ha dit que no. Tot i així, també es pot fer concordar el verb amb el significat del mot i no amb la forma gramatical. Per exemple: Tota aquella gent ho van demanar.


  • Quan el nom col·lectiu té un complement en plural, és preferible la concordança en plural. Exemples: La meitat dels parlamentaris no hi assistiran. La majoria dels assistents a l’assemblea van votar a favor de la proposta.

Amb la col·laboració de: