3/20/2015

Un cop de mà!


Que diu que què? Un cop de mà va de mots!


Avui estem internacionals:

  • El mot patchwork ha entrat amb força els darrers anys, és un mot que ve de l’anglès i segons el TERMCAT no és admissible. En català s’ha de dir labor de retalls.


  • L’acció d’obtenir la informació continguda a la pantalla de l’ordinador en un moment determinat, ja sigui amb l’objectiu d’imprimir-la o bé d’utilitzar-la posteriorment, s’anomena captura de pantalla. Per tant, hem d’evitar la forma argòtica castellana pantallazo.


  • El TERMCAT ha aprovat el terme cupcake, manlleu de l’anglès (de cup “tassa” i cake “pastís”) per designar el pastís rodó individual, de vegades farcit i decorat.


  • Per al manlleu escrache, l’equivalent català més adequat és escarni, que fa referència a l’acció de denúncia ciutadana contra una persona de l’àmbit públic feta davant del seu domicili particular o en llocs públics on se la identifica, amb l’objectiu de protestar contra abusos de gestió, actes de corrupció o violacions dels drets humans que se li atribueixen. També es poden fer servir les formes assetjament públic, escarn i pressió pública.


  • La forma normalitzada en català del manlleu rooibos (de l’afrikaans rooi “vermell” i bos “arbust”) és roibos, amb una sola o.



  • Res del tan sentit fracking. El Consell Superior del TERMCAT ha fixat la norma catalana de fracturació hidràulica.


  • La denominació catalana orellera és la forma recomanada pel TERMCAT per a designar l’auricular de petites dimensions que els presentadors i alguns tècnics de programes es col·loquen dins l’orella. Res de l’expressió argòtica pinganillo.


  • Escrivim sushi per l’especialitat de menjar japonès i wok per l’element de la cuina, també oriental.



  • Evitem online, els cursos són en línia, els diccionaris en línia, els tràmits en línia...i les tablets són les tauletes (o tauletes tàctils).


  • I per acabar, dels països del Pròxim Orient ens arriba una rica gastronomia, que en català s’escriu: durum (l’entrepà en forma de rotlle amb el qual s’emboliquen carn cuita i hortalisses crues), xauarma (també es pot dir dóner kebab: carn marinada que es cou en un ast vertical) i falàfel (atents a l’accent!: pilota aplanada i molt especiada elaborada amb pasta de cigrons).


Amb la col·lboració de: